Inne

słodkości

Ciasto jest słodkie, trzeba lubić bardzo słodkie ciasta :). Najlepiej przygotowywać 1 dzień przed podaniem, a przynajmniej kilka dobrych godzin. Doskonale się również kroi (w przeciwieństwie do banoffi). Przepis pochodzi z książki " 120 wypieków", lekko go zmodyfikowałam (po przeczytaniu przepisów na to ciasto w internecie). Polecam do wypróbowania!

Składniki na kruchy spód:

175 g mąki pszennej
125 g pokrojonego w kostkę masła
50 g pokruszonego brązowego cukru (można użyć cukru pudru)
Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 19 x 29 cm. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu.

Wykonanie masy toffi, 2 sposoby:

1) można użyć gotowej masy toffi w puszce (dulce de leche) - ja tak zrobiłam

2) gotować przez 2 - 3 godziny puszkę mleka skondensowanego słodzonego pod przykryciem

Masę z puszki wyłożyć na upieczony spód (jeśli masa zbyt stężeje - można chwilę podgrzać w mikrofali).

Składniki na masę czekoladową:

170 g mlecznej czekolady (ja dodałam w 30% gorzką)
3 - 4 łyżki masła
Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.

Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation