Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowo kawowe babeczki z czereśniami



Mam tylko jedną, istotną uwagę. Babeczek nie wolno trzymać w lodówce, ponieważ stwardnieją. Nie obawiajcie się, krem dość dobrze znosi temperaturę pokojową, ale lepiej nie trzymać ich bezpośrednio w słońcu ze względu na użyte do kremu masło.



Składniki na 14 sztuk

Babeczki:

* 3/4 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 140 g masła
* 100 g gorzkiej czekolady
* 1/2 szklanki kakao
* 2 jajka
* 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 14 dużych, pozbawionych pestek czereśni


Krem:

* 250 g bardzo miękkiego masła
* 150 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
* 200 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 łyżki kakao
* 2 płaskie łyżeczki kawy
* 2 łyżki wrzątku
* 2 łyżki wódki


Do dekoracji:

* 14 czereśni
* listki mięty


Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę, cukier i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu do chwili, aż składniki się połączą i odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy przestudzone masło z dodatkami, śmietanę i jajka i mieszamy do chwili połączenia się składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto do połowy wysokości. W środek wciskamy czereśnię.

Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i także odstawiamy by wystygła do temperatury pokojowej.

Miękkie masło ubijamy na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy mascarpone oraz cukier i miksujemy do chwili połączenia się składników. Do masy maślanej dodajemy kakao, czekoladę, kawę i wódkę. Miksujemy na gładki krem.

Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Ja dodatkowo delikatnie skropiłam je rozpuszczoną czekoladą. Wierzch dekorujemy czereśnią i listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation