Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na 20 pizzetek:
400g mąki pełnoziarnistej
250ml mleka 1,5% krowie
7g suchych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek u mnie z pomidorów z oliwy
1/2 łyżeczki cukru pudru u mnie z brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli

Puszka pomidorów krojonych bez skórki
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Słoiczek czarnych oliwek
20 pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Mleko grzejemy i do ciepłego wsypujemy drożdże, łyżkę mąki, cukier puder i szczyptę soli. Mieszamy aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i odstawiamy na bok. Naczynie powinno być przynajmniej pół litrowe, bo zaczyn będzie się pienił. Gdy zaczyn wyrośnie - trwa to od 5 do 15 minut, dodajemy go do mąki. Dokładamy resztę soli i oliwę z oliwek. Mieszamy ciasto widelcem a następnie lekko ugniatamy ręką na w miarę gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Do garnuszka przekładamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania pasty. Oliwki i pomidorki kroimy w plasterki.
Gdy ciasto wyrosło, urywamy od całości po kawałki, rolujemy w kulki i ręką rozpłaszczamy te kulki a następnie, już na papierze do pieczenia na blaszce, układamy krążki. Małe pizzetki ugniatamy palcami tak, aby brzeg był wyraźnie wyżej od środka pizzy. Na pizzetki nakładamy pomidorową pastę i ingrediencje. Pieczemy 10 minut w nagrzanym na 200 stopni piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation