Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Dynia

Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym


Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym. Ciasto jest bardzo smaczne o kremowej konsystencji, nie wymagające nasączania. Dzięki dodatkowi puree z dyni jest bardzo wilgotne , a korzenne przyprawy nadają niepowtarzalny smak. Krem taki jak lubię najbardziej, delikatny z serka mascarpone, tym razem dodałam sok i skórkę z pomarańczy, i odrobinę cynamonu. Do przełożenia ciasta użyłam dodatkowo kremu Nutella, który fantastycznie skomponował się z całością. To ciasto typowo jesienne, aromatyczne z rozgrzewającymi przyprawami.



Składniki na ciasto:

115 g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
1 1/4 szklanki puree z dyni


Składniki na krem:

250 g serak mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
300 ml śmietany do ubijania
szczypta mielonego cynamonu
Kilka łyżek Nutelli (opcjonalnie)



Wykonanie:

Rozgrzać piekarni do 170 st C.

Dwie okrągłe foremki o średnicy 22 lub 20 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, wymieszać i odstawić

W misce miksera ubić masło i cukier na puszystą masę

Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając

Następnie dodać mieszaninę suchych składnik na przemian z maślanką, ciągle mieszając

Na samym końcu dodać puree z dyni, wymieszać na jednolitą masę

Ciasto podzielić na dwie części, rozlać do foremek

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 - 40 minut, do "suchego patyczka"

Po upieczeniu, ciasto wyjąć z piekarnika na kratkę studzić w foremkach przez 10 minut

Następnie wyjąć z foremek ( do góry nogami ) i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia



Przygotowanie kremu:

Śmietanę ubić na sztywną pianę

Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier, zmiksować

Dodać sok i skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, dokładni połączyć

Masę połączyć z ubitą śmietaną i cynamonem



Wykończenie:

Dwa blaty można przeciąć na pół w ten sposób uzyskamy cztery blat

Na pierwszy blat nałożyć nutellę, rozsmarować na całym blacie

Następnie nałożyć porcję kremu pomarańczowego, przykryć drugim blatem

Nałożyć na wierzch porcję kremu, przykryć trzecim blatem

Na trzeci blat nałożyć znów porcję nutelli i porcję kremu, przykryć czwartym blatem

Udekorować całe ciasto pozostałym kemem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation