Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Dynia

Dyniowe donaty

Można je piec w piekarniku, albo smażyć w głębokim oleju jak pączki. Ja moje chciałam smażyć, ale okazało się, że ni ma oleju :) więc upiekłam. Przynajmniej wiem, że są równie smaczne, a przynajmniej o wiele mniej kaloryczne.

Składniki

200 ml pieczonej i zmiksowanej dynii
500-600 g mąki typ 500
150 ml mleka
50 g masła, roztopionego
25 g drożdży
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
1 łyżka alkoholu dałam wiśniówkę
1 duże jajko
2 żółtka
do posmarowania:
1/2 szkl cukru
4 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie

Dynie obieramy ze skóry i pieczemy przez 40 minut w piekarniku, najlepiej od razu upiec więcej, aby zrobić zupę krem, albo dodać do makaronu.

Jeśli nie macie piekarnika, to można dynie ugotować w odrobinie wody, następnie odparować nadmiar płynów, albo usmażyć na patelni z obu stron na rumiano na odrobinie oleju, w smaku będzie zbliżona do pieczonej.

Upieczoną/ugotowaną/usmażoną dynie miksujemy na gładko blenderem. W zależności od odmiany będzie bardziej lub mniej mokra. Ja użyłam pieczonej dyni, dość suchej więc jeśli jest bardzo mokra, to odparujcie ją chwilę gotując.

Przestudzoną dynie mieszamy z mlekiem, jajkiem, żółtkami, roztopionym masłem, alkoholem. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, kardamon i cukier waniliowy, wszystko mieszamy tak długo, aż cukier będzie rozpuszczony.

Do mieszanki mokrych składników dodajemy przesianą mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto, dość krótko wszystko ma się jedynie połączyć. Ciasto będzie się odrobinę kleić. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, aby ciasto podwoiło objętość.

Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy połowę ciasta, wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy szklanką kółka, a następnie w środku kieliszkiem wycinamy dziurki. Wycięte donaty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i zostawiamy na 15 minut, aby wyrosły.

Piekarnik nastawiamy na 170 *C, donaty pieczemy przez 10-15 minut, mają się lekko ze złocić. Ja po ok 8 minutach przewróciłam donaty na drugą stronę, bo zaczęły się od spodu za mocno rumienić.

Upieczone donaty smaruejemy rozpuszczonym masłem i turlamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation