Kuchnia

PIEROGI_ KLUSKI_NALEŚNIKI

Kopytka – przepis

Składniki

ok. 1 kg ugotowanych już ziemniaków
150-250 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków (1,2 kg). Po tym procesie powinno nam pozostać ok. 1 kg kartofli. Pyry odcedzamy, a następnie przekładamy na blat do wystygnięcie. Po kilku minutach lekko ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia. [Niektórzy uważają, że najlepsze są kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia.]. Można już wstawić na gaz garnek z dużą ilością osolonej wody oraz odrobiną oleju.
Kolejnym krokiem jest dodanie jednego całego jajka, szczypty soli, mąki ziemniaczanej oraz połowy mąki pszennej. Jej dodajemy wedle zasady: ile wlezie. Ciasto powinno odchodzić od ręki, ale bez przesady. Jeśli dodamy za dużo mąki to po prostu uzyskamy twarde kopytka. A zatem nie przesadzajmy z mąką! W zależności od gatunku ziemniaków wejdzie jej mniej lub więcej. Nie polecam robić klusek z młodych ziemniaków – niezbyt się nadają. Zbyt kleiste ziemniaki po ugotowaniu można przemrozić 1 dzień w lodówce.
Ciasto wyrabiamy bardzo delikatnie całymi dłońmi – od spodu do góry. Nie powinno się przeciskać ciasta między palcami. Im mniej glutenu uaktywnimy, tym kluski będą bardziej miękkie. Następnie dzielimy kulkę wyrobionego ciasta na 5 części. Z jednej rolujemy wałek grubości palca wskazującego. Następnie kroimy kopytka długości ok. 5-6 cm nożem pod kątem 45 stopni. w stosunku do położenia wałka ciasta. Gotowe kopytka odstawiamy na wolny kawałek stolnicy wysypany mąką. Gotowe kopytka gotujemy w wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, bez pokrywki. Gotowe kluseczki polewamy ulubionym sosem lub po prostu stopioną słoniną . Smacznego

źródło http://www.codogara.pl/5308/kopytka/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation