Kuchnia

PIEROGI_ KLUSKI_NALEŚNIKI

Lodowe naleśniki
Składniki:

3 jajka
2 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
1/3 szklanki oleju
1/2 kg świeżych lub mrozonych owoców
1 opakowanie lodów waniliowych
polewa z przetartych malin

Przyrządzenie:

Mąkę, jajka i mleko wymieszać tak, by nie było grudek.
Dodać oliwę i wodę, znów wymieszać lub ubić mikserem na średnio gęstą masę.
Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Owoce umyć i osączyć, jeśli trzeba, obrać lub rozmrozić.
Rozgrzać patelnię bez oleju, usmażyć cienkie naleśniki.
Na każdym ułożyć owoce. Złożyć w kopertę, polać musem malinowym.
Na wierzchu położyć kulkę lodów waniliowych. Przed podaniem ozdobić listkami mięty.

Podawać:

Najlepiej gdy naleśniki będą jeszcze ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation