Kuchnia

Zupy i drugie dania

Zapiekanka makaronowa
Składniki:

20 dag makaronu
20 dag pieczarek
20 dag szynki gotowanej lub wędzonej
2 puszki przecieru pomidorowego (po 14 dag)
4 dag startego parmezanu
2 cebule
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki oregano
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Naczynie żąroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego odcedzony makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki i usmażyć na reszcie masła. Gdy woda odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano, 2/3 parmezanu i wymieszać. Makaron zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przed podaniem posypać zapiekankę zieloną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation