Kuchnia

Tlusty Czwartek

PACZKI.


Składniki:

mąka, 3 szklanki
mąka na podsypkę, 1/2 szklanki
cukier, 1/3 szklanki
jajka, 5
margaryna/masło, 50 gr
mleko, 3/4 szklanki
drożdże suszone/świeże, 1 czubata łyżka/30 gr
olejek waniliowy, kilka kropel
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
tłuszcz do smażenia (smalec), 1 kg



Mleko podgrzać, rozprowadzić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn wymieszać, posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia
Do przesianej mąki dodać żółtka utarte z cukrem, ubite białka oraz wyrośnięty rozczyn. Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodać roztopioną margarynę/masło. Dalej wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
Ciasto uformować w wałek i pokroić na 20-25 kawałków
Uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia. Wersja z nadzieniem: na rozwałkowane lub spłaszczone palcami kawałki ciasta nałożyć np. marmoladę, uformować i odstawić do wyrośnięcia.
Smażyć z obu stron w gorącym smalcu na złoty kolor. Wyjmować najlepiej łyżką cedzakową i układać na tacy wyłożonej papierem (do odsączenia z tłuszczu).
Posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation