Kuchnia

Tlusty Czwartek

OPONKI.

Składniki na około 30 – 35 oponek (w zależności od wielkości szklanki):
przepis od Asi z blogu Śladami Słodkiej Babeczki

0,5 kg sera białego półtłustego*
0,5 kg mąki
3 żółtka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
pół szklanki kwaśnej śmietany (u mnie 18%)


*poszłam na łatwiznę i użyłam twarogu już zmielonego (naturalnego President) - ciasto wyszło trochę rzadkie, więc dodałam dodatkowe 100 g mąki

Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać i wyrobić z pozostałymi składnikami zwarte ale miękkie ciasto. Stolnicę wysypać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wykrawać szklanką krążki, a kieliszkiem środki. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach na złocisty kolor. Moje oponki wyszły mi dość przypieczone, jakieś problemy miałam z odpowiednim ustaleniem temperatury oleju:) Ale i tak są pyszne. A w zasadzie były.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation