Kuchnia

Dania z kurczaka

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Składniki dla dwóch osób:

250 g fileta z piersi kurczaka,
3 łyżki miodu,
2 łyżki musztardy Dijon,
łyżeczka suszonej bazylii,
łyżeczka czarnego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego),
łyżeczka słodkiej papryki mielonej;
szczypta soli,
200 g białego ryżu;

- na sałatkę:

8 liści sałaty lodowej,
8 pomidorków koktajlowych (cherry),
łyżka oliwy,
pół łyżeczki ziół prowansalskich,
szczypta soli,
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego).



Wykonanie:

Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy na plastry, które układamy w delikatnie natartym oliwą naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
W miseczce mieszamy ze sobą miód oraz musztardę Dijon, bazylię, czarny pieprz, słodką paprykę oraz sól. Podane wyżej proporcje miodu i musztardy możemy delikatnie modyfikować w zależności od tego, czy zależy nam na sosie bardziej słodkim bądź ostrym.
Dwiema łyżkami tak przygotowanego sosu polewamy delikatnie plasterki kurczaka. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 °C na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę (opis poniżej).
Po upływie pół godziny odwracamy filety na drugą stronę, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz rozprowadzamy na ich powierzchni kolejne 4 łyżki sosu miodowo-musztardowego, po czym wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut (zmniejszamy temperaturę do 150 °C).
W tym czasie gotujemy ryż.
Po ugotowaniu rozkładamy ryż na talerzach i układamy na nim kawałki kurczaka, które polewamy jeszcze dodatkowo sosem z naczynia żaroodpornego oraz tym pozostałym w miseczce. Obok nakładamy sałatkę.


Przygotowanie sałatki:

Umytą sałatę kroimy lub rwiemy palcami na drobne cząstki. Umyte pomidorki kroimy na połówki.
Sałatę i pomidorki w miseczce polewamy łyżką oliwy, posypujemy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Całość mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation