Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Jedzonko

RYBNE KOTLECIKI Z ZIEMNIAKAMI
Kotlety rybne (4 szt - 2 porcje)
250 g filetów rybnych
1 jajko
2 łyżki lnu mielonego
3 łyżki mleka
2 łyżki posiekanego koperku
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól morska
pieprz

Jeśli używamy filetów mrożonych - należy je wcześniej rozmrozić (najlepiej powolne rozmrażanie w lodówce). Rybę rozdrabniamy w dowolny sposób - ja zrobiłam to w robocie kuchennym. Rozdrobnioną rybę przekładamy do miski, przyprawiamy ją solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek wbijamy jajko, dodajemy mleko, len i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, masę dzielimy na cztery części, w dłoniach formujemy płaskie, okrągłe kotleciki, obtaczamy je w przygotowanej bułce tartej i smażymy. Po obróceniu na drugą stronę zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię przykrywką i smażymy dalej. Możemy ewentualnie upiec kotleciki w piekarniku, jeśli nie chcemy używać dodatkowego tłuszczu.

Sos koperkowy (2 porcje)
80 g jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 9%
1 łyżeczka majonezu
4 łyżki posiekanego koperku
sól morska
pieprz

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 15 minut.

2 kotlety rybne, podałam z 1 porcją sosu i ziemniakami (200 g), które zostały ugotowane, wystudzone, pokrojone na kawałki i podsmażone na patelni z przyprawami. Podane na sałacie i z pomidorem malinowym. Kaloryczność obiadu to 450 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation