Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Wegańskie ciasto Piña Colada

Składniki na biszkopt:
szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu jabłkowego
szczypta soli


Składniki na masę:
puszka ananasów
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki dobrej margaryny roślinnej
+ 30 ml białego rumu
+100 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Mleko z olejem ubić widelcem na jednolitą emulsję, dodać cukier i ponownie dokładnie wymieszać. W misce obok przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, łyżką połączyć suche składniki z mokrymi. Na sam koniec dodać ocet. Ciasto powinno być lekko lejące, jeżeli będzie za gęsto dodać jeszcze kilka łyżek mleka i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 25 minut. Po upływie czasu, piekarnik wyłączyć a biszkopt zostawić w środku jeszcze na 15 minut. Delikatnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Ananasy odcedzić i pokroić w drobną kostkę, a sok z puszki wymieszać z połową mleka i wlać do rondelka. Podgrzewając rondelek na średnim ogniu, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Kiedy płyn będzie gorący dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym mlekiem i bardzo dokładnie mieszać płyn trzepaczką. Kiedy płyn zmieni się w gęsty budyń dodać margarynę i wmieszać w budyń, następnie dodać pokrojone ananasy i odstawić do ostygnięcia.
Kiedy biszkopt wystygnie naponczować go rumem i przełożyć ostudzoną masą ananasową. Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation