Kuchnia

KULINARIA- coś dla ciała

Obiad z pieczystym
schab z rozmarynem
5 ząbków czosnku
5 łyżek drobno posiekanych liści rozmarynu
oliwa
sól
pieprz
2 kg schabu z kością
4 długie gałązki rozmarynu
500 ml wytrawnego białego wina


W robocie kuchennym miksujemy czosnek, rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz trochę oliwy, tak żeby pasta miała dobrą konsystencje. Odkrawamy mięso od żeber, ale nie od kręgosłupa, następnie robimy głębokie nacięcie przez środek schabu i wkładamy do środka pastę rozmarynową. Mięso przymocowujemy do kości nicią kuchenną. Pomiędzy nici wplatamy gałązki rozmarynu. Oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, mięso wyjmujemy z lodówki, układamy w brytfannie i wstawiamy do piekarnika. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 190°C, zalewamy połową wina, pieczemy około 1,5 godziny, co 20 minut podlewając winem.

Gałązki świeżych ziół nadadzą pieczeni wyjątkowego aromatu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation