Kuchnia

KULINARIA- coś dla ciała

Mięso mielone
•1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
•niewielka ilość oleju rzepakowego
•sól
•biały mielony pieprz
•3 g kminku, roztartego w moździerzu
•2 g słodkiej papryki w proszku
•2 g ostrej papryki w proszku
•2 duże szczypty majeranku

Sos beszamel
•2 łyżki masła
•2 łyżki mąki
•2 posiekane ząbki czosnku
•duża szczypta majeranku
•sól
•biały mielony pieprz
•500 ml mleka

Zapiekanka
•2 cebule, posiekane w kosteczkę
•2 ząbki czosnku, posiekane
•2 marchewki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
•2 pietruszki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
•2 puszki pomidorów pelati, pokrojonych w kostkę wraz z sosem
•1 łyżka mąki
•szczypta majeranku
•300 g suchej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
•3-4 żółtka jajek
•1 pęczek pietruszki, umyty i posiekany
•2 cukinie, umyte i pokrojone w plastry (grubość 1-1,5 cm)
•niewielka ilość oleju rzepakowego
•sól
•biały mielony pieprz
•2 szczypty majeranku
•1 posiekany ząbek czosnku
•1 łyżka mąki
•125 g twarogu wędzonego
•150 g sera wędzonego w plastrach, pokrojonego w cienkie paseczki


Jak zrobić

poziom: średni porcji: 4 czas: 1h 10min


Przygotuj
•Naczynie żaroodporne
•Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg)
•Ugotuj kaszę gryczaną na sypko

Mięso

Mięso mielone solimy, doprawiamy białym mielonym pieprzem i smażymy na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor. Lekko przysmażone dzielimy na patelni za pomocą łopatki na mniejsze kawałki, następnie mięso dobrze przesmażamy.

Usmażone mięso doprawiamy kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu. Tak przygotowane, przekładamy do naczynia.

Sos beszamel (zasmażka)

Do garnka dodajemy masło i mąkę, gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku oraz dużą szczyptę majeranku i mieszamy. Podgrzewamy 2-3 minuty, dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Na końcu dosypujemy biały mielony pieprz.

Cukinia

Na patelni, na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Smażymy cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, następnie dodajemy marchew, pietruszkę i szczyptę majeranku. Przesmażamy, dodajemy niewielką ilość wody i ponownie podduszamy ok. 5 minut. Dodajemy przesmażone mięso i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sosem i odparowujemy przez mniej więcej 10 minut. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i chwilę smażymy.

Ugotowaną kaszę gryczaną przesypujemy do naczynia, na kaszę wylewamy sos beszamel i wysypujemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz 3-4 żółtka jajek. Mieszamy na jednolitą masę.

Plastry cukinii marynujemy olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Mieszamy całość. Przesmażamy na patelni, na lekko brązowy kolor. Następnie przekładamy cukinię na talerz.

Czyste naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie olejem rzepakowym. Podsypujemy mąką, wykładamy kaszę na dno naczynia żaroodpornego. Na kaszę wykładamy pierwszą część sera pokrojonego w paseczki, na ser wykładamy mięso z warzywami. Na mięso wykładamy pokrojone plastry cukinii. Plastry cukinii posypujemy serem wędzonym, pokrojonym w paseczki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 20-30 minut.

Jak podawać

Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypujemy ją serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation