Wnętrza

wnetrza

Polędwiczki z warzywami w sakiewce
mrożone ciasto filo
500 g polędwiczek wieprzowych
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szkl groszku
marchewka
3 średnie ziemniaki
2 pomidory
200 g sera feta
1 łyżka suszonego oregano i rozmarynu
1/2 cytryny
oliwa
roztopione masło do posmarowania ciasta
sól, pieprz

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do mięsa razem z połową oregano i rozmarynu. Doprawić solą i pieprzem, wlać nieco oliwy i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w paski, marchew w plasterki. Do ziemniaków dodać resztę oregano i rozmarynu, skropić oliwą. Pomidora i fetę pokroić w plastry.
Rozmrożone ciasto filo rozłożyć na blacie i dobrze posmarować roztopionym masłem. Na środku ułożyć porcję mięsa, ziemniaków, papryki, cebuli, troszkę groszku i kilka plasterków marchewki. Na wierchu ułożyć plaster pomidora i fety. Zawinąć w sakiewkę albo paczuszkę, natłuścić ciasto masłem. Przenieść delikatnie pakunek na blachę wyłożona pergaminem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation