Kuchnia

breakfast

domowe bułeczki drożdżowe z budyniem

domowe bułeczki drożdżowe z budyniem

czas przygotowania: 150 minut
czas gotowania: 20 minut
składniki
na dno większego garnka/miski kładziemy po kolei:
1 kostkę drożdży (10dkg) - pokruszone
na to 1 szkl. cukru,
1 torebkę cukru waniliowego,
1 niepełną szklankę mleka,
1 szklankę oleju,
4 jajka (lekko rozbełtać),
na to wszystko przesiać przez sito 1 kg mąki
składniki budyniu:
3 szkl mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 łyżki cukru
słodkie bułeczki idealne do szkoły na śniadanie

etapy przygotowania
garnek przykrywamy pokrywką bez mieszania składników. zostawiamy na noc.
rano zagniatamy składniki. ciasto zacznie błyskawicznie rosnąć.
gdy podwoi objętość rozwałkowujemy na prostokąt.
smarujemy gorącym budyniem, zwijamy w rulon, kroimy na 3 cm kawałki i kładziemy je płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15-30 minut.
smarujemy rozmąconym jajkiem.
pieczemy około 20 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation