Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Moda damska

Fajne ciuchy

Ciasto Latte Macchiato

Składniki na formę 24x28 cm

Biszkopt:



* 4 duże jajka (XL)

* 1 szczypta soli

* 2/3 szklanki cukru

* 2/3 szklanki mąki

* 1,5 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 2 łyżki wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Krem:



* 200 g bardzo miękkiego masła

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)

* 400 g waniliowego serka homogenizowanego



Poncz:



* 5 kaw espresso (w sumie około 300 ml)

* 100 ml likieru Baileys (może też być kawowy lub czekoladowy)



Dodatkowo:



* 1,5 paczki okrągłych biszkoptów

* gorzkie kakao



Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Mocno schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (co najmniej 7 minut). Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serki. Miksujemy do chwili połączenia się składników.

Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy. Ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i lekko oprószamy je kakao. Biszkopty przykrywamy drugim blatem lekko posmarowanym kremem (ok. 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta ponczyjemy, smarujemy pozostałą masą i układamy na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciasto wyjmujemy z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem aby ociepliło się do temperatury pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation