Kuchnia

Kulinaria

Gulasz węgierski - przepis


60 dag wieprzowiny (np. łopatka, karkówka)
3 cebule
4 łyżki smalcu
łyżka ostrej papryki w proszku
3 strąki zielonej papryki
ząbek czosnku
ok. 3/4 szklanki rosołu
2 pomidory
sól

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym smalcu. Włożyć mięso, oprószyć solą, podlać odrobiną rosołu, wsypać paprykę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 minut, dolewając stopniowo resztę rosołu.

Papryki umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki.

Razem z papryką i czosnkiem dodać do mięsa. Przykryć i dusić jeszcze około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation