Inne

sałatki

Burito meksykańskie

Składniki:

450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
1 kostka wołowa
2 łyżki oliwy
3 średnie cebule
1 (pół litrowy) słoik przecieru pomidorowego
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
papryczka czerwona chili
papryczka zielona chili
2 łyżki kremu z suszonych pomidorów
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka cynamonu
50 g rodzynek
pęczek natki pietruszki
placki tortilla do podania
sos czosnkowy lub salsa do podania



Na głębokiej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno posiekane cebule, podsmażam kilka minut do lekkiego zrumienienia. Dodaję mięso mielone i rozkruszoną kostkę wołową. Smażę kilka minut ciągle mieszając. Dodaję pokrojone drobno papryczki chili czerwoną i zieloną bez pestek. Dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki i rodzynki, mieszam. Doprawiam do smaku kuminem, kolendrą, pieprzem i cynamonem. Następnie wlewam przecier pomidorowy, duszę 10-15 minut, aż zgęstnieje całość. Dodaję osączoną kukurydzę i fasolkę z puszki, mieszam. Dodaję krem z suszonych pomidorów do smaku. Gotuję jeszcze ok. 10 minut. Gorącym sosem napełniam podgrzane (ciepłe) placki tortilli lub naleśników. Podaję od razu na gorąco z ulubionymi sosami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation