Kuchnia

Sałatki i inne zdrowotności

- 800 g fileta z białej ryby

- 2 duże marchewki

- 1 duża pietruszka

- 1/2 małego selera

- 1 cebula

- 100 ml przecieru pomidorowego

- 2 liście laurowe

- 2 kulki ziela angielskiego

- olej rzepakowy

- sól

- pieprz

- mąka do obtoczenia ryby


Jeśli mamy rybę mrożoną, filety rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem.

Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na średnich oczkach. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, by ledwie przykrywała warzywa, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości.

Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy warzywa z wody i przekładamy na patelnię. Smażymy razem z cebulą przez parę minut.

Z wody w której gotowały się warzywa odlewamy pół szklanki, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wlewamy na patelnię. Łączymy z warzywami i podgrzewamy, aż zaczną się gotować. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby obtaczamy w mące i kładziemy na patelnię. Smażymy z dwóch stron, aż filety się ładnie przyrumienią.

Rybę układamy w płaskim naczyniu i przykrywamy warstwą warzyw. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation