Kuchnia

Sałatki i inne zdrowotności

Dietetyczne powidła śliwkowe
2 kg śliwek
20 tabletek słodziku
2 łyżki żelatyny
woda

Proporcje są orientacyjne gdyż trudno ustalić jedną recepturę, wszystko zależy od preferencji smakowych, rodzaju śliwek a nawet wody. Jedni lubią powidła bardziej zwarte inni lejące.

Śliwki pestkujemy i kroimy w kostkę. Zalewamy do połowy wodą i rozgotowujemy na małym ogniu co chwilę mieszając by nie przywierały do dna. W razie potrzeby dodajemy wody. Słodzik kruszymy i dodajemy do śliwek. Ewentualnie dosładzamy jeszcze po spróbowaniu. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku (około 1/3 szklanki). Ja przed wlaniem żelatyny dolewam do śliwek jeszcze trochę wody i czekam aż się zagotuje ale nie odparuje (wolę lekko lejące powidła). Rozpuszczoną żelatynę dolewam do wrzących śliwek (ale już zdjętych w ognia). Powidła szybko przelewam do słoików, zakręcam i odstawiam zakrętkami do dołu aż do wystygnięcia. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki by żelatyna stężała. Przechowuję w lodówce, jednak myślę że dobrze zapasteryzowane można też trzymać w szafce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation