Kuchnia

ciasta, torty

Just My Delicious: Karpatka


Składniki na ciasto na karpatkę:
1 szkl wody
100g masła
1 szkl mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W garnku rozpuść masło z wodą. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj do czasu, aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudź ją.

Do zimnej masy dodaj jajka oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość na jednolitą masę, podziej na dwie części i każdą z nich rozsmaruj na dwóch pokrytych papierem do pieczenia blaszkach. Piecz w 200C przez 20min, a następnie jeszcze przez 10min w 170C.

Składniki na krem karpatkowy:
3/4 l mleka
3/4 szkl cukru
200g masła
4 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
100ml wódki
Mleko zagotuj z cukrem i masłem. W misce zmiksuj jajka z mąką i dodaj je do gotującego się mleka cały czas mieszając energicznie do czasu, aż masa będzie gęsta i jednolita. Kiedy masa wystygnie dodaj do niej wódkę i zmiksuj dokładnie całość. Gotową masą przekładaj upieczone i ostudzone blaty ciasta.



Sugestie: Karpatkę przed podaniem polecam posypać cukrem pudrem! Jeżeli masz mały piekarnik i duża prostokątna blaszka się w nim nie mieści, polecam odjąć trochę ciasta i zrobić z niego np. ptysie.

Wymiary formy: 24x24cm

Pytanie: Dlaczego karpatka nie rośnie?
Odpowiedź: Jeżeli robisz wszystko zgodnie z przepisem prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że zbyt dużo ciasta rozsmarowałaś /-eś na zbyt małej powierzchni. Przepis powinien być stosowany do prostokątnej blaszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation