Kuchnia

ciasta, torty

Cranberry Bliss Bars :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Ogromną zaletą tego ciasta jest to, że robi się bardzo szybko. Wystarczy utrzeć wszystkie składniki na spód, łyżką rozetrzeć składniki na krem i po kłopocie. Spód jest świetny - chrupiący, z kawałkami czekolady i żurawiny, naprawdę ekstra. Krem natomiast jest bardzo słodki, słodyczy dopełnia też biała czekolada na wierzchu. Czekoladowa rozkosz dla tych, którzy lubią białą czekoladę.

Ja następnym razem spróbuję podmienić białą czekoladę na deserową, bo że jeszcze nie raz upiekę to ciasto to pewne.

Składniki (tortownica 24 cm):
200 g masła
100 g brązowego cukru
200 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
ok. 100 g suszonej żurawiny
100 g białej czekolady
Składniki na krem:
200 g twarożku kremowego typu Philadelphia
4-5 łyżek cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
ok. 50 g suszonej żurawiny
ok. 50 g białej czekolady do polania
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka oraz aromaty i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz mielonym imbirem i stopniowo dodawać do ciasta cały czas mieszając. Na koniec wmieszać drobno posiekaną suszoną żurawinę i połamaną na drobne kawałki białą czekoladę.

Ciasto będzie dosyć gęste. Przełożyć je do tortownicy i wyrównać tylną stroną łyżki. Piec na środkowej półce piekarnika w 180°C przez ok. 30 minut albo do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i przestudzić.

Wszystkie składniki na krem oprócz żurawiny i czekolady dokładnie wymieszać, a dopiero później dodać do niego drobno posiekaną żurawinę (kilka owoców warto odłożyć do dekoracji). Kremem posmarować wierzch ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka, wyciąć w nim niewielki otwór i na kremie narysować czekoladą esy floresy. Oprószyć odłożoną żurawiną.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation