Kuchnia

a w mojej kuchni...

BULECZKI NA PIWIE- BEZ WYRABIANIA! (made in Nigella)
12 szt.

400g ciemnej maki
100g platkow owsianych+ troszke do posypania buleczek przed upieczeniem
1lyzeczka soli
2 lyzeczki sody kuchennej
300ml zwietrzalego piwa
150ml zsiadlego mleka lub plynnego jogurtu
4 lyzki oleju
2 lyzki miodu
(lyzka=15cl)

W jednej misce wymieszac suche skladniki, w drugiej plynne.
Wlac plynne do suchych, wymieszac wszystko drewniana lyzka.
Najpierw tekstura bedzie rzadka, ale dzieki obecnosci sody najpierw lekko bedzie musowac, a potem ciasto bedzie mialo konsystencje mokrego piaski.
Ukladac na blache wylozona papierem do pieczenia "kupki" formujac je w miare mozliwosci w zgrabne kulki.
Posypac platkami i piec we wczesniej nagranym do 210°C piekarniku przez 15min. Najlepsze jeszcze cieple.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation