Kuchnia

Łasuchowo - przepisy

Calzone z nadzieniem pieczarkowo-serowym z kurczakiem

Składniki:
Ciasto:
• 450 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 7 g drożdży suchych
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 250 ml mleka
• 1 jajko - do posmarowania

Nadzienie:
• 5 łyżek oliwy
• 500 g pieczarek
• 300 g kurczaka
• 250 g sera żółtego startego
• sól
• pieprz
• suszone oregano (lub zioła prowansalskie)
• suszony rozmaryn
• 4 ząbki czosnku

Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, posypać oregano i startym serem. Ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suszonym rozmarynem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Nadzienie: Rozgrzewamy oliwę na patelni. Kroimy cebule oraz czosnek i podsmażamy 7-10 min. na patelni. Kroimy pieczarki i dodajemy je do cebuli, przyprawiamy, smażmy ok. 10 minut. Na osobnej patelni podsmażamy kawałeczki kurczaka (przyprawione solą i pieprzem). Ściągamy obie patelnie i mieszamy kurczaka z pieczarkami i cebulami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation