Kuchnia

ciasta i desery

Krajanka pomarańczowo-migdałowa

Ciasto

350g mąki pszennej
1 szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka pasty waniliowej
200g masła( zimnego)
1 jajko

W naczyniu wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostki masło, siekać nożem razem z mąka lub rozdrabiać w palcach, aż do uzyskania kruszonki. Dodać jajko i krótko zagnieść, do uzyskania gładkiej masy( jeśli masa będzie za sucha można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Masę można również wyrobić w food procesorze( malakserze). Ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na około 30 minut.

Nadzienie*

150g drobno mielonych migdałów
100g cukru
otarta skórka z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy ( około 100 ml)

Wszystkie składniki wymieszać w niedużej miseczce.

Lukier( najlepiej przygotować już po ostudzeniu ciasta)

100g cukru pudru
1 i 1/2 łyżki soku pomarańczowego

Oba składniki wymieszać do powstania gładkiego lukru, w razie konieczności dodać więcej soku.

Wykonanie krajanki:

Piekarnik nagrzać do 2000C. Blaszkę około 24x24 wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Pierwszą część rozłożyć lub rozwałkować na dnie blaszki, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Następnie rozsmarować równomiernie nadzienie, pozostawiając wolny brzeg około 1 cm od ścianek blaszki. Wolne brzegi posmarować odrobiną wody. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy( najlepiej zrobić to na foli spożywczej- łatwiej będzie je przenieść) i umieścić na nadzieniu. Lekko docisnąć brzegi i nakłuć w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką. Piec około 20-25 minut( jeśli zaczęłoby się zbyt mocno rumienić- przykryć papierem do pieczenia). Po ostudzeniu polukrować. Według książki krajankę przełożoną papierem do pieczenia można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 tygodni( oczywiście nie było szans, żebym mogła to sprawdzić;)
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation