Kuchnia

ciasta i desery

POMARAŃCZOWY SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ

Składniki spodu:

150 g. pokruszonych ciasteczek korzennych
50 g roztopionego masła
Masa serowa:

50 dag sera białego (mielonego, na sernik)
1 jajko + 2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy / łyżeczka ekstraktu waniliowego
torebka budyniu waniliowego
skórka starta z dwóch pomarańczy
200 ml mleka
50 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego) 
Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
szczypta cynamonu
Ciasteczka włożyć do woreczka i potraktować wałkiem do ciasta lub jeszcze lepiej (bo bywają twarde) rozdrobnić w blenderze tak, by przypominały piasek. Dolać roztopione masło i wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy o przekroju 24 cm. Odstawić do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.

Jajko i żółtka zmiksować z cukrem, esencja waniliową. Stopniowo, ciągle miksując dodawać ser, budyń, mleko, sok i skórkę z pomarańczy.

Całość wylać na przygotowany spód.

Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok. 1 godziny. Gdyby pod koniec pieczenia za bardzo się przypiekał, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation