Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pierniczki

Składniki :

50g masła

200g miodu

200g cukru

450g mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do pierników ( 40g )



Lukier :

ubite na sztywno białko z 1 jajka

200g cukru pudru



Sposób przygotowania :

Miód cukier i masło rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę do pierników. Całość zagotowujemy a następnie studzimy . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia . Dodajemy jajko i masę z rondelka . Składniki zagniatamy na elastyczne ciasto , posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka dni by ciasto dojrzało ( wystarczą 2 dni ale ja zawsze trzymam minimum 3 doby ) . Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm . Foremkami wycinamy pierniczki . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-13 minut . Gdy pierniczki wystygną można je polukrować . Ubite białko mieszamy z cukrem pudrem , masa musi być gęsta , w razie potrzeby dosypujemy więcej cukru pudru .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation