Kuchnia

Przekąski, przystawki

Drożdżowe Babeczki z Mięsem i Pieczarkami
Drożdżowe babeczki, które bardzo posmakowały mi i mojemu Mężowi. Bardzo proste i smaczne. Z pewnością sprawdzą się na imprezie, ale ostrzegam, bo ja byłabym gotowa pobić się o ostatnią ;)
Z tej ilości składników, którą podałam, wyszło mi 12 babeczek i jeden duuży pieróg wypełniony nadzieniem, którego upiekłam razem z babeczkami. Myślę, że zamiast tego pieroga wyszłoby jeszcze 4-5 dodatkowych babeczek.



Drożdżowe Babeczki z Mięsem i Pieczarkami

Składniki:
300 g mąki
45 g masła
22 g drożdży (użyłam 1 saszetkę suszonych - 7 g)
150 ml mleka
3/4 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki oleju - np oleju słonecznikowego EKO Propozycja Ekożerców
1 żółtko
Nadzienie:
2 piersi z kurczaka
1 duża cebula
400 g pieczarek
125 g mozzarelli
150 g sera żółtego
przyprawa do gyrosa
1 łyżeczka czerwonej papryki


Drożdże, ciepłe mleko, cukier i odrobinę mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, żółtko, roztopione masło i mieszankę z drożdżami. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.


Piersi pokrój na kawałki i zmiel w malakserze lub maszynce do mielenia.


Na patelni podsmaż zmielone mięso, pokrojoną w dużą kostkę cebulę i pieczarki pokrojone w dość cienkie plasterki.


Kiedy woda z pieczarek trochę odparuje, dodaj przyprawę do gyrosa (ja dałam około łyżki, ale należy doprawić do smaku, według własnego uznania) i paprykę. Połącz ze startą mozzarellą i 3/4 żółtego sera.


Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 cm, wykrawaj koła, którymi następnie wylep formę do muffinek. Napełnij nadzieniem...


... i posyp resztą żółtego sera. Piecz około 20 minut w 200 stopniach.


SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation