Kuchnia

Kulinaria

Indyjski sos miętowy na bazie jogurtu naturalnego / Indian Mint Chutney |
Produkty:

dorodne listki świeżej mięty (oskubałam 20 gałązek)
kilka listków mięty do dekoracji
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
szczypiorek
kilka plasterków świeżego imbiru*
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki cukru
szczypta soli

Przygotowanie sosu:

Umyte listki świeżej mięty, oliwę, sól i cukier miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy imbir, pokrojony szczypiorek i ponownie traktujemy wszystkie składniki blenderem. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
Sos schłodzić przed podaniem w lodówce.
Będzie on ciekawym dodatkiem do różnego rodzaju mięs czy grillowanych warzyw.

Smacznego!

* Do przepisu dodałam 10 plasterków imbiru. Lubię jego aromat i smak jeśli ktoś ma delikatniejsze podniebienie proponuję zmniejszyć jego ilość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation