Kuchnia

może cos light

Gulasz z cukinią, fenkułem i soczewicą | gotuj zdrowo!
Składniki na 2-4 osoby

1 duży fenkuł lub 2 mniejsze (bulwa kopru włoskiego)
3-4 pomidory lub 1 puszka pomidorów bez skorki
2 średnie cukinie
świeży tymianek
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
1 szklanka czarnej lub zielonej soczewicy
1 liść laurowy

Do pasty pomidorowej:

4 suszone pomidory z zalewy lub 3 łyżki przecieru pomidorowego
świeży rozmaryn i tymianek
1 ząbek czosnku
2 cm kłącza świeżego imbiru
oliwa z oliwek
sól morska do smaku
½ łyżeczki nasiona kopru włoskiego
½ łyżeczki nasion kolendry

Przygotowanie:

Najpierw zrób pastę z suszonych pomidorów. Do moździerza dodaj wszystkie składniki i utrzyj. Możesz również zrobić to domowym mikserem.

Ugotuj przelaną wcześniej wrzątkiem soczewicę w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Czarną soczewicę gotuje się ok. 25 minut.

Pokrój cukinię i koper włoski na 8 podłużnych części. Z bulwy kopru po przekrojeniu odetnij większą cześć twardego gniazda, pozostawiając tylko tyle, aby przytrzymywała resztę tzw. piór z odkrojonej części.

Rozgrzej na patelni oliwę lub klarowane masło (Gee) i obsmaż cukinię oraz fenkuł. Odstaw do miseczki. Dolej oliwy i obsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj po chwili pastę pomidorową, świeży tymianek i drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Następnie dodaj pomidory i gotuj chwilę. Dodaj warzywa i dopraw wszystko solą morską. Gotuj przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

Gulasz serwuj z ugotowaną soczewicą, udekorowane świeżym tymiankiem.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation