Kuchnia

może cos light

Tofu panierowane z kuskusem

Składniki:

1 kostka (160 g) tofu marynowanego
180 g kuskusu
375 ml wody
40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 czubata łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 jajko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
kilka kropli oleju do smażenia
Przygotowanie

1. Kuskus wrzucamy do miski, wlewamy wrzącą wodę, przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 10 minut. Odkrywamy folię i studzimy przez chwilę. (Kuskus nie powinien być zbyt gorący, żebyśmy mogli wyrabiać ciasto rękami).
2. Gotowy kuskus łączymy z orzechami włoskimi, jajkiem, szczypiorkiem oraz mąką ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy rękami na jednolitą masę.
3. Kostkę tofu kroimy na pół, a następnie jeszcze raz na pół, tak żeby uzyskać cztery plastry.Każdy plaster obtaczamy dokładnie w panierce z kuskusa. Przekładamy na patelnię, smażymy pod przykryciem po 2-4 minuty z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation