Kuchnia

śniadaniowo...

Domowe burgery

Składniki na 6 burgerów:
Burgery::

½ piersi z kurczaka
1 cebula średniej wielkości
½ papryki czerwonej
6 dużych pieczarek

Sos majonezowo-czosnkowy:
3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Dodatkowo:
masło do posmarowania bułeczek hamburgerowych
125 g mozzarelli w kulce
olej do smażenia
6 bułeczek do hamburgerów według tego bądź tego przepisu

Sposób przygotowania:
Sos majonezowo-czosnkowy:

Czosnek wycisnąć bądź zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Następnie przełożyć do naczynia, dodać majonez, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.

Burgery:

Pierś z kurczaka ugotować we wrzącej wodzie (około 20 minut), przestudzić, po czym pokroić w paski o wymiarach 1 x 2,5 cm.
Ser mozzarellę pokroić w plastry, paprykę zaś w paski o długości około 2,5 cm. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na rumiany kolor. Następnie dodać pieczarki, paprykę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć, aż do odparowania nadmiaru wody.
Bułki przekroić na pół, po czym każdą połówkę posmarować masłem, ułożyć na blasze i zapiec w piekarniku przez 4 minuty
w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchnią połówkę bułki nałożyć plaster mozzarelli, na spodnią natomiast część przygotowanego farszu. Bułki ponownie ułożyć na blasze do pieczenia obok siebie, po czym wstawić do piekarnika i piec 8 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu na farsz nałożyć sos i przykryć wierzchnią częścią bułeczki (z mozzarellą).
Spożywać na ciepło.

Ostatnio dodane przepisy:
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa
Drożdżówki z brzoskwiniami
Drożdżówki z brzoskwiniami
Chili con carne
Chili con carne
Dodaj Komentarz:
Wpisz Twój komentarz:
Twoje imię:
Zadanie obrazkowe reCAPTCHA
Nowa podpowiedź Odtwórz podpowiedź dźwiękową Pomoc


NA ŚNIADANIE
DANIA WŁOSKIE
DANIA MIĘSNE
DANIA RYBNE
WEGETARIAŃSKIE
ZUPY
PASTY I SOSY
SAŁATKI
MOJA PIEKARNIA
CIASTA
SERNIKI
BEZY
CZEKOLADA
NAPOJE
DLA DWOJGA

zobacz także:
Musli w jogurcie brzoskwiniowym Owsianka z suszonymi figami i żurawiną Jajecznica z suszonymi pomidorami i cebulą
Wszyskie prawa zastrzezone
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation