Kuchnia

mięsiwa

Pasztet z kurczaka

Bardzo smaczny domowy pasztet. Może i jest przy nich trochę roboty, ale za to doskonale wiemy co jemy:) A jemy dobrze, zdrowo i smacznie:) Pamiętam, że od czasu kiedy po raz pierwszy upiekłam pasztet, to nigdy już nie kupiłam gotowego. Jak dla mnie taki domowy pasztet smakuje naprawdę pysznie i dużo, dużo lepiej od tych kupowanych w sklepach. Dzisiaj prezentuję jakby wersję podstawową, którą można wzbogacić np. o suszone pomidory, oliwki, fetę, suszone śliwki, morele, żurawinę, pistacje, pieczarki lub wszelkie inne dodatki na jakie mamy ochotę.
Do pasztetu przygotowałam też bardzo smaczny dodatek, ale o tym będzie w kolejnym poście. "


Składniki:

2,5 kg udek z kurczaka (ok. 8 szt.)
300 g wątróbki drobiowej
3 duże marchewki
2 pietruszki
1 seler korzeniowy
1 duża cebula
2 małe bułki
2 jajka
1 łyżka oleju
liście laurowe
ziele angielskie
1 opakowanie gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Udka umyć, włożyć do dużego garnka, dodać obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Zalać wodą, tak żeby tylko przykryła wszystko w garnku. Gotować ok. 1 godz., aż mięso i warzywa będą miękkie. Warzywa można wyjąć wcześniej, żeby się nie rozgotowały. Zostawić do wystygnięcia. Zdjąć skórę i oddzielić mięso od kości.
Wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Gdy się lekko zrumieni dodać wątróbkę i chwilę razem przesmażyć. Odstawić do przestygnięcia. Bułki namoczyć w rosole.
Mięso, warzywa, wątróbkę z cebulą i bułki zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na małych oczkach. Dodać jajka, gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli masa mięsna będzie za sucha można dodać trochę rosołu, ok. 1/2 szkl.
Masę przełożyć do dwóch keksówek 12 x 26 m wyłożonych folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min w 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation