Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pie Pops
Pie Pops to po prostu aż mini tarty z nadzieniem. Nawet tym wytrawnym! Może być to także twarożek z wanilią, toffi z bakaliami, krem budyniowy oraz teoretycznie wszystko na co przyjdzie Wam ochota. Ważne jest jednak by nie nałożyć zbyt dużej ilości, dokładnie zlepić brzegi (dociskając widelcem albo końcem patyczka) i zostawić otworek na parę, by ciasteczka równo się upiekły.

kruche ciasto:

300g mąki
200g masła, zimnego
50g cukru pudru
duża szczypta soli
kilka łyżek zimnej wody
do posmarowania: żółtko + 2-3 łyżki śmietanki kremówki/mleka

ulubione dodatki:

owocowy dżem*
masło orzechowe
Nutella itd.

oraz:

patyczki (drewniane lub papierowe**)

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, cukier puder i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dolać wodę, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto***. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 15 minut.
Na podsypanej mąką stolnicy wałkować porcje ciasta (2-5mm). Wykrawać foremką kółka (o średnicy ~6,5cm), serca itp. - w ich części malutką foremką wyciąć serduszko lub gwiazdkę, a część pokroić radełkiem w cienkie paski, które następnie zapleść w kratkę. Na środku kółka położyć patyczek lekko go dociskając. Nałożyć wybrane nadzienie pozostawiając margines, brzegi smarować wodą lub żółtkiem wymieszanym ze śmietanką/mlekiem, przykrywać posmarowanym kółkiem z wyciętym serduszkiem lub zaplecioną kratką, docisnąć brzegi patyczkiem lub widelcem.
Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Blaszki z ciasteczkami schłodzić kilka minut przed pieczeniem (po schłodzeniu można posypywać je drobnym cukrem jeśli wybraliście mało słodkie nadzienie).
Piec ok. 15-25 minut (w zależności jak cienkie jest ciasto) w 170st.C aż delikatnie się zarumienią.

Przepis na ok. 30-35 ciasteczkowych lizaków.
*najlepiej domowy - z samych owoców, cukru i soku z cytryny, dodatkowe zagęstniki mogą spowodować 'ucieczkę' nadzienia z ciastek ;)

**upewnijcie się, że patyczki nie są np. z plastiku.

***ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation