Kuchnia

kuchnia

PLACKI Z CUKINII Z TWAROGIEM I MIĘTĄ
*18-20 placków
800 g cukinii
250 g twarogu
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 jaja
25 listków mięty
2 łyżki oleju
6 łyżek mąki
pieprz, sól


Dużą cukinię obieram, usuwam pestki i ścieram na dużych oczkach w przypadku małej cukinii ścieram razem ze skórką. Startą cukinię mieszam z łyżeczką soli i odstawiam na 15-20 minut. Gdy cukinia puści sok za pomocą pieluchy tetrowej dokładnie ją odciskam.

Do cukinii dodaję rozkruszony w rękach ser, pokrojoną w kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, olej i rozbełtane jaja. Na konie dodaję posiekaną miętę doprawiam pieprzem i dokładnie mieszam.
Piekarnikową blachę wykładam papierem do pieczenia i formuje placki - 2 łyżki masy na placek. Piekę 40 minut w 170 stopniach. Najbardziej lubię same lub z jogurtem :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation