Kuchnia

Ciasta

Szybki sernik z serków Danio | KOBIETA W BIZNESIE

Składniki

Ciasto:

2,5 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 żółtka

Masa:

sernik z danio 1600 g serków homogenizowanych Danio (waniliowych)
1 szklanka cukru (można mniej)
1/2 kostki margaryny
1 budyń waliniowy
2 białka ubite na sztywną pianę

Sposób przygotowania:

Najlepiej zacząć od rozpuszczania tłuszczu. Ja robię to w miseczkach metalowych postawionych na garnkach z gotującą się wodą. W czasie gdy tłuszcz się rozpuszcza wsypuję wszystkie suche składniki na ciasto do dużej miski i mieszam, wbijam dwa żółtka, wlewam rozpuszczoną i lekko przestudzoną margarynę. Zagniatam ciasto. Ciasto może wyglądać jak kruszonka, nie musi tworzyć zwartej kuli. Wysypuję większość ciasta (zostawiam garstkę) na średnią tortownicę (mam kwadratową) wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatam na dnie. Wstawiam do lodówki na czas mieszania masy.

sernik z danio 3Ubijam białka na sztywną pianę. Do miski przekładam serki z pojemniczków, wsypuję cukier i budyń, mieszam delikatnie, do czasu aż masa będzie gładka (nie będzie grudek budyniu). Wlewam roztopiony, przestudzony tłuszcz ciągle mieszając na małych obrotach miksera lub trzepaczką. Gdy tłuszcz połączy się z masą dodaję ubite białka. Mieszam.

Wyjmuję ciasto z lodówki i wlewam masę serkową. Posypuję pozostałym ciastem tak jak kruszonką po wierzchu.

Wstawiam do piekarnika. Piekę 40 minut w temp. 180 o C. Po upieczeniu odstawiam w chłodne miejsce !

Aby uzyskać ciekawszy smak można dodać budyń malinowy zamiast waniliowy.

Gdy jest ciepłe ciężko się kroi. Nie jest to może prawdziwy sernik i krytycy wyśmieją ten przepis ale za każdym razem znika do ostatniej kruszonki a to jest miarą jego pyszności :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation