Kuchnia

Ciasta

Sernik twix

Spód:
* 180 g pełnoziarnistych herbatników
* 65 g masła

masa serowa:
* 800 g sera twarogowego na sernik (z wiaderka)
* 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
* 1 szklanka cukru
* 1 budyń śmietankowy bez cukru
* 4 jajka
* 200 g twixów (4 opakowania po 2 sztuki)

polewa:
* 250-300 g masy krówkowej (gotowa z puszki)

Ciastka mielimy w blenderze lub wałkujemy na proszek w foliowym woreczku a następnie dodajemy do nich stopione i lekko przestudzone masło. masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm, dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

ser, śmietanę, cukier, jajka i proszek budyniowy umieszczamy w misce i miksujemy na średnich obrotach około 30 sekund - tylko do połączenia się składników, po czym dodajemy pokrojone w około jednocentymetrowe plasterki twixy. delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na przygotowany wcześniej spód.

sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut (wierzch powinien byc ścięty, ale środek delikatnie płynny).

sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy w tortownicy na noc do lodówki.

rano obkrawamy boki, zdejmujemy obręcz tortownicy, a wierzch smarujemy dokładnie rozmieszaną widelcem masą krówkową. wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny by zastygła.

szczerze mówiąc, sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej więc wyjmijcie go z lodówki około pół godziny przed planowanym podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation