Kuchnia

Obiady

Kremowa zupa z rukoli z cytrusową nutą

Składniki:

350 g Rukoli
1 litr bulionu drobiowy lub warzywny
2 cebule
sok z dwóch pomarańczy
sok z jednej limonki
30 g masła
¼ szklanki białego wina ( użyłam półwytrawne wino marki Celebro, pełne cytrusowych aromatów )
270 g naturalnego serka śmietankowego
4 łyżki śmietany 18 %
sól
pieprz cayenne


Sposób wykonania:

rukolę płuczemy i zostawiamy na sicie
w garnku podgrzewamy bulion
cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, kiedy się zeszkli dodajemy rukolę, mieszamy aż wszystkie liście zwiędną,
rukolę z cebulą wrzucamy do gorącego bulionu, następnie wlewamy wino i soki z cytrusów, gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 min.
po tym czasie całość miksujemy, dodajemy serek i śmietanę energicznie mieszając żeby się nie zważyły
doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne
podajemy z grzanką czosnkową lub ziołową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation