Kuchnia

Babeczki, ciasteczka, rogaliki . . .

Muffinki a la Banoffee pie

Składniki( na 6 sztuk):

150g mąki pszennej
60g cukru
8g proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
100ml mleka
60g masła lub margaryny( rozpuścić i lekko przestudzić)
2 banany
6 czubatych łyżeczek masy kajmakowej

opcjonalnie bita śmietana do dekoracji( niestety zapomniałam o niej;)

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 1900C.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Banany pociąć na niezbyt grube plasterki.
Tradycyjnie, jak w muffinkach wymieszać w oddzielnych miskach suche składniki( mąkę, cukier, proszek i sól) i mokre( jajko, mleko i rozpuszczony tłuszcz). Następnie połączyć zawartość obu misek i wymieszać jedynie do połączenia składników. Papilotki napełniać masą do ok.1/3 wysokości. Na cieście ułożyć jedną warstwę bananów, na nią wyłożyć łyżeczkę masy kajmakowej i przykryć ją plasterkami bananów. Całość pokryć dokładnie ciastem( u mnie wyszło około łyżki ciasta na górę).
Piec około 20 minut, aż nabiorą wyraźnie brązowo-złotego koloru. Po wystudzeniu mażna udekorować bitą śmietaną.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation