Kuchnia

Cos na slodko

Naleśniki z masą truskawkową


20 dag mąki
250 ml jasnego piwa
40 dag śmietany 12%
4 jajka
sól
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
80 dag truskawek
8 łyżek ajerkoniaku
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki masła

Mąkę połączyć z 3 łyżkami śmietany, piwem, jajkami, olejem, cukrem oraz solą.
Odstawić na 30 minut.
W między czasie oczyścić truskawki i pokroić je na mniejsze kawałki po czym rozgnieść je widelcem tak jak na ciapę gapę.
Dodać 3 łyżki śmietany, 4 łyżki cukru pudru oraz ajerkoniak.
Dokładnie wymieszać.
Z wcześniej przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.
Posmarować je truskawkową masą, złożyć, posmarować masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation