Kuchnia

Cos na slodko

Naleśniki z gruszką i wanilią
Słodkie naleśniki francuskie z karmelizowaną gruszką i sosem waniliowym.
Składniki:

• 1 laska wanilii
• 150 ml śmietanki kremówki
• 75 g brązowego cukru (około 7 łyżek)
• 3 gruszki
• 30 g masła (około 2 pełne łyżki)

• 4 słodkie naleśniki, np. francuskie.

Przygotowanie:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka.
Zagotować śmietankę wraz z laską wanilii, wyłuskanymi ziarenkami i połową ilości cukru. Zdjąć z ognia jak tylko zacznie się gotować. Odstawić na 1 godzinę aby nabrała aromatu wanilii (ja nie czekałam przepisowej godziny tylko gotowałam śmietankę przez 8 minut aby nieco zgęstniała. Śmietanka ostudzona będzie bardziej gęsta niż podgrzana).
Gruszki obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni lub w garnuszku z masłem i resztą brązowego cukru.
Na gorących naleśnikach rozłożyć gorące gruszki, zawinąć boki naleśnika i polać śmietanką waniliową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation