Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

słodkości

Ciasto "Orzechowe Zniewolenie"
Składniki na blaszkę o wymiarach 40x25 cm.



Biszkopt :



* 1 pełna szklanka mąki pszennej

* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1 szklanka cukru pudru

* 7 jajek

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Masa:



* 1 litr mleka

* 2 budynie waniliowe (słodzone)

* 1 budyń toffi (słodzony)

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 300 g miękkiego masła

* 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich

* opcjonalnie 2-3 łyżki alkoholu (spirytus, rum, malibu)



Dodatkowo:



* 1 średni słoiczek kremu orzechowo czekoladowego (np Nutella)



Wierzch:



* 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)



Karmelizowane orzechy:



* 100 g orzechów włoskich

* 100 g orzechów laskowych

* 100 g blanszowanych migdałów (bez skórki)

* 100 g orzechów macadamia

* 100 g nerkowców

* 50 g orzeszków piniowych

* 1 szklanka cukru pudru



Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a formę natłuszczamy odrobiną oleju, wykładamy papierem do pieczenia (chodzi o to, by papier się przykleił do formy) i jeszcze papier odrobinę natłuszczamy. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę a następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, dopóki piana nie będzie mocno się świecić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy aż dokładnie się połączą. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przelewamy je do formy i pieczemy 15 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Jeśli wbity w środek biszkoptu patyczek wychodzi suchy, wyłączamy piekarnik i pierwsze 15 minut studzimy go w otwartym piekarniku a następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt najlepiej upiec dzień, a nawet dwa dni wcześniej. Wtedy o wiele łatwiej go pokroicie na 3 części. Jeśli nie macie czasu upiec go z takim wyprzedzeniem, lub nie posiadacie tak długiego i ostrego noża, który przekroi biszkopt a nie poszarpie go, podzielcie masę na biszkopt na 3 części i upieczcie 3 osobne, cienkie blaty. Wówczas czas pieczenia należy skrócić do ok 15 min (do suchego patyczka).

Aby przygotować masę, należy w szklance mleka rozmieszać budynie, a resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodajemy budynie i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż budyń zgęstnieje. Budyń przez cały czas mieszamy aby się nie przypalił a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Miękkie masło miksujemy z cukrem i alkoholem (jeśli się na niego decydujecie). Do masy maślanej dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, a na koniec dodajemy zmielone orzechy.

Pierwszy blat biszkoptu smarujemy kremem orzechowo czekoladowym, a na niego wykładamy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem, który także pokrywamy kremem i masą i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aby zastygło, w przeciwnym razie będzie bardzo ciężko rozsmarować na nim masę krówkową.

Kiedy masa w cieście stężeje, na wierzchu rozsmarowujemy rozbitą mikserem masę krówkową. Jeśli macie problem z rozmiksowaniem masy, należy ją odrobinę podgrzać.

Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień przygotowujemy karmelizowane orzechy. Wszystkie orzechy mieszamy w jednej misce. Cukier puder umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy aż całkiem się rozpuści i odrobinę zbrązowieje. Do takiego karmelu wsypujemy orzechy, energicznie mieszamy i od razu zdejmujemy z ognia. Jeszcze ciepłe orzechy umieszczamy na cieście.

Jeśli jednak nie posiadacie bardzo ostrego lub elektrycznego noża, uformujcie z ciepłych orzechów "kupki" i poukładajcie na cieście w takiej odległości, by jedna kupka przypadała na jedną porcję ciasta.

Ciasto najlepiej smakuje gdy ma temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąc je z lodówki godzinę przed konsumpcją.

Komentarze

Weronika .z 12 lat temu
pięknie wygląda.... ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation