Kuchnia

słodkości

Babka migdałowa z białą czekoladą
i pomarańczą. Mięsista i wilgotna. Najlepsza i najszybsza.
Składniki:
• 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
• 80 g masła, pokrojonego w kostkę
• 8 łyżek cukru
• 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
• 40 g mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g zmielonych migdałów bez skórek*
• 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy

Polewa z białej czekolady:
• 150 g białej czekolady
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
• 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z pomarańczy
• 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy

Forma o pojemności 1,5 litra, wysmarowana masłem i posypana bułką tartą
Połówki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.
Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 - 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.
Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2 godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation