Kuchnia

Ciastka, ciasteczka i inne słodkości

Lemon curd (składniki wystarczą na przygotowanie około 350 ml kremu):

cytryna - 4 sztuki
jaja - 4 sztuki
cukier - 100 g
masło - 100 g

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie myję i ścieram z nich skórkę. Następnie wyciskam sok z wszystkich owoców.
Jaja roztrzepuję dokładnie w rondelku i dodaję do nich pozostałe składniki, tzn. sok z cytryn oraz otartą skórkę, masło pokrojone w kostkę i cukier. Wszystko gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Masa jest gotowa kiedy dość mocno zgęstnieje - jak gęsta śmietana.
Kiedy krem ostygnie, przelewam go do słoika i przechowuję w lodówce do 3 dni.

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation