Kuchnia

Ciastka, ciasteczka i inne słodkości

Ciasteczka czekoladowe
SKŁADNIKI (na 2 blaszki ciasteczek):

* 3/4 szklanki cukru pudru lub zwykłego
* 3 łyżki gorzkiego kakao
* 150 g masła
* kilka kropel aromatu rumowego
* szczypta soli
* 2 szklanki mąki
* 3 żółtka
* polewa z białej czekolady
* czekoladowe wiórki do ozdobienia

Masło, sól i cukier utrzeć mikserem aż masło stanie się białe i puszyste. Następnie dodać żółtka oraz mąkę i krótko wszystko zmiksować. Na końcu dodać kakao i kilka kropel aromatu rumowego i ponownie wszystko dobrze zmiksować. Z ciasta uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki. Choć jeśli komuś się nie chce czekać, może od razu formować ciasteczeka o dowolnym kształcie.
Ciasteczka układać na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce.

Piec w temp. 180°C około 15 minut.

Każde ciasteczko posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewę z białej czekolady, posypać wiórkami czekoladowymi i odstawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation