Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Gofry

składniki:
250 g mąki pszennej
25 g cukru
75 g rozpuszczonego masła
400 ml mleka
3 jajka
skórka otarta z pomarańczy
szczypta soli
olej ryżowy do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)

Gofry - sposób przygotowania: Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, otartą skórkę z pomarańczy, stopione masło i żółtka. Powoli ubijaj, stopniowo dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Odstaw na około 30 minut. Ubij białka ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do ciasta. Rozgrzaną gofrownicę natłuść olejem (opcjonalnie - w zależności od instrukcji użytkowania gofrownicy) i wlewaj porcje ciasta. Czas pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy, więc po 3-4 minutach warto sprawdzić. Nie przejmuj się, jeśli pierwsze dwa-trzy nie będą idealne. Upieczone gofry wystudź, najlepiej na kuchennej kratce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation