Kuchnia

śniadania

PIEROŻKI Z JABŁKAMI (APFELTASCHEN)

Składniki ciasta:

½ kg mąki pszennej
1 proszek do pieczenia
starta skórka w cytryny
10 dag cukru
3 jajka
6 łyżek mleka
15 dag masła
Nadzienie:

5 dużych, najlepiej deserowych jabłek
rodzynki (jeśli lubicie)
kilka łyżek cukru
troszkę cynamonu
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie podsmażać!) dodać cukier, rodzynki i cynamon. Wymieszać i odstawić.

Odłożyć jedno jajko, z reszty składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je (nie za cienko) i wykrajać dość duże (ok. 10-12 cm) okręgi. Do każdego z nich nałożyć jabłkowy farsz, połowę okręgu posmarować rozmąconym białkiem (z odłożonego wcześniej jajka). Skleić pierożki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować cienko żółtkiem, które po upieczeniu zapewni ładny kolor.

Piec w temp. 175°C przez ok. 15-30 min. aż będą złociste. Z powodzeniem można je jeść na ciepło, ja najbardziej lubię je wystygną. Świeżość zachowują spokojnie 2-3 dni (przechowywane w lodówce).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation