Kuchnia

PYCHOTY

"Niebiański mus z bitą śmietaną i mascarpone"

Czas przygotowania: 60 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki
4 duże, soczyste brzoskwinie
1 galaretka brzoskwiniowa
dwie łyżki mascarpone
łyżka cukru pudru
50 g mlecznej czekolady
400 ml śmietanki 30%
50 ml wrzątku

Etapy przygotowania
Do zamrażalnika wkładamy mleczną czekoladę.
Brzoskwinie parzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na
ćwiartki, usuwamy pestkę i wrzucamy do miseczki.
Miksujemy na gładki mus, powoli dodając galaretkę rozpuszczoną w
pięćdziesięciu mililitrach wrzątku.
Mus przelewamy do pucharków, mniej więcej do połowy wysokości i
wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy mascarpone oraz cukier puder.
Wyciągamy czekoladę z zamrażalnika i trzemy na tarce o maleńkich
oczkach. Dodajemy do śmietanki i mieszamy łyżką.

Białym puchem dekorujemy mus i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation